Ana içeriğe atla

Allsvenskan Takım Değerlendirmeleri / 3

Kalmar FF (1910)

Stadyum: Guldfageln Arena (Doğal Çim – 12.182)

Teknik Adam: Peter Swardh (2015 yılı başından bu yana)

Şampiyonluklar: 2008

Transferler

Gelenler: Adrian Edqvist (Malmö FF), Melker Hallberg (Udinese)

Gidenler: Henri Anier (Inverness CT), Muktar Ahmed, Giga Chkheidze, Jonathan Ring (Sözleşme sonu), Johan Ramhorn, Sebastian Ramhorn (Åtvidabergs FF), Måns Olström (IFK Berga), Pontus Fredriksson (Skövde AIK), Sebastian Starke Hedlund, Lumala Abdu (Varbergs BoIS)

Transfer dönemini en hareketsiz geçen takımlardan biriydi Kalmar. Eski oyuncuları Hallberg’i Udinese’den kiralamak harici hamle yaptılar. Jonathan Ring ülkemizin yolunu tuttu, onun harici ayrılan isimlerin pek önemli olduğunu söyleyemeyiz.


Kale

John Hakansson (19)
Lucas Hagg-Johansson (23)
Ole Söderberg (27)

Kalenin sahibi şüphesiz ki Söderberg. Geçtiğimiz sezon sadece 1 maçı kaçıran tecrübeli eldivenin kaleyi arkasındaki herhangi bir isme bırakması ancak zorunluluktan olacaktır.

Defans

Anton Maikkula (20)
Emin Nouri (32)
Marko Biskupovic (28)
Markus Thorbjörnsson (30)
Stefan Larsson (34)
Viktor Elm (32)
Viktor Agardius (28)

Teknik adam Swardh geçtiğimiz yıl genellikle Viktor Elm – Biskupovic tandemini sahaya sürdü. Artık bir orta saha değil stoper olduğundan genellikle kağıda ilk Viktor Elm yazılıyor. Hazırlık döneminde Thorbjörnsson’un beklenenden fazla süre alması nedeniyle acaba Swardh Elm’in yanına bu kez onu mu koyar diye düşünmüyor değilim. Sol ayaklı Thorbjörnsson’un sol bek için de alternatif oluşturduğunu belirtelim zira uzun zamandır sakat olan Agardius sezon başını kaçıracak.

Orta Saha

Carl Johansson (19)
Filip Sachpekidis (20)
Herman Hallberg (20)
Ismael Silva Lima (23)
Melker Hallberg (22)
Rasmus Elm (29)
Romario Pereira Sipiao (32)
Svante Ingelsson (19)
Tobias Eriksson (32)

Kalmar orta alanda birçok genç yeteneğe sahip. Bu isimler yaş olarak gençler fakat bir süredir bu forma altında sorumluluk aldıkarının altını çizmek lazım. Örnek verecek olursak; Carl Johansson geçen sezon 7’si ilk 11’de 12 maç, Sachpekidis 10’u ilk 11’de 13 maç, Herman Hallberg 7’si ilk 11’de 15 maç, Svante Ingelsson 9’u ilk 11’de 11 maç oynadı geçen sezon. Herman Hallberg’in abisi Melker Hallberg zaten bu kulübü yakından tanıyor, Udinese’ye buradan transfer olmuştu. Tecrübeli Rasmus Elm’in bu gençlere katacaklarıyla birlikte Kalmar birçok genç isimle sahada olabilir. Özellikle sezon öncesi performansıyla parmak ısırtan Ingelsson’un bu sezon iyice sivrilebileceğini düşünüyorum.

Forvet

David Elm (34)
Edvin Crona (17)
Mahmoud Eid (24)
Måns Söderqvist (24)
Papa Alioune Diouf (28)

2000 doğumlu Crona burada en fazla dikkat çeken isim. 2020 yılına kadar profesyonel sözleşme imzalanan genç oyuncu ara sıra hazırlık sürecinde de şans buldu. Swardh geldiği günden bu yana genç isimlere şans vermeye çalıştı. Crona’nın da bunu avantaja çevirmesi söz konusu olabilir zaman içinde. Romario’yu orta alan rotasyonu içinde belirttik fakat Swardh Brezilyalı ismi genellikle forvet hattını ikileyen isim olarak değerlendirdi. Onun ileri uçtaki partneri için öncelikli aday ise Diouf ancak form grafikleri o bölgede farklı isimler görmemize sebep olabilir.

İdeal 11 (4-4-2)

Söderberg, Nouri, V.Elm, Thorbjörnsson, Larsson, Söderqvist, R.Elm, Ismael, Ingelsson, Romario, Diouf

Sezon Tahmini (9-12)

Açıkçası Kalmar kadrosu biraz eksiklere, biraz da hoca Swardh’ın gençlere şans verme durumuna göre farklılık göstermeye müsait. Ismael, Hallberg, Söderqvist gibi isimlerin sezon başına sakat girmesi ilk haftalarda bu Kalmar kadrosundan farklı bir Kalmar kadrosu görmemize sebep olabilir. Bu bahsettiğim durum Kalmar’ın sezon içinde dalgalı bir performans ortaya koymasına da neden olacak fakat mevcut gençleri izlemenin bir hayli keyifli olacağını net olarak dile getirebilirim.

---

Hammarby IF (1897)

Stadyum: Tele2 Arena (Suni Çim – 30.000)

Teknik Adam: Jakob Michelsen (Yeni)

Şampiyonluklar: 2001

Transferler

Gelenler: Elias Durmaz (BK Forward), Gershon Koffie (New England Revolution), Björn Paulsen (Esbjerg fB), Jiloan Hamad (TSG Hoffenheim), Mads Fenger (Randers, yaz transfer döneminde katılacak), Serge-Junior Martinsson Ngouali (IF Brommapojkarna), Mario Musa (Dinamo Zagreb)

Gidenler: Philip Haglund (IK Sirius), David Boo Wiklander (IFK Göteborg), Lars Saetra (Baoding Rongda), Alexssander Medeiros de Azeredo (Sözleşme sonu), William Eskelinen (GIF Sundsvall), Petter Andersson (Kariyer sonu), Erik Israelsson (PEC Zwolle), Oliver Silverholt (Varbergs BoIS), Isac Lidberg (Atvidabergs FF)



İlk kez Danimarkalı bir hocayla çalışacak olan Hammarby, transfer döneminin en sükseli hamlelerinden birini yapıp Hoffenheim’dan Hamad’ı kadrosuna kattı. Danimarka’nın Sonderjyske ekibinde çok başarılı 1,5 sezon geçiren, hatta Mini Mourinho lakabı takılan Michelsen’in takımın başına geçmesi kadar bu transfer de bir hayli dikkat çekiciydi. Hamad harici yapılan transferler de gayet güzel gözüküyor. Israelsson, Wiklander ve Haglund gitmiş olsalar da mevcut kadro ve teknik patron gayet umut verici. Hocası, yardımcı antrenörü ve yenilenen isimleriyle Hammarby’den beklentiler fazla.

Kale

Ögmundur Kristinsson (28)
Tim Markström (31)

Kristinsson gibi tecrübeli ve güvenilir bir eldivene sahip Hammarby. Geçen sezon hiçbir maçı kaçırmamıştı İzlandalı kaleci. Bu bakımdan yedeği Markström’e de iş düşmedi. Zaten uzun süredir de yedek kaleci konumunda ve bundan pek rahatsız değil gibi.

Defans

Bjørn Paulsen (26)
Joseph Aidoo (22)
Marcus Degerlund (19)
Mario Musa (27)
Mats Solheim (30)
Richard Magyar (26)
Stefan Batan (32)

Yaz aylarında Fenger’in de katılımıyla gayet iyi bir savunma rotasyonuna sahip olacak Hammarby. Tek tek baktığınızda gayet iyi isimler fakat takım savunmasının güven vermediğini düşünürsek uzun vadede sorunlar yaşayabilir Hammarby savunmada. Dinamo Zagreb’ten kiralanan Mario Musa ritmini yakalayınca sol beke yazılacak ilk isim olabilir. Solheim sağ bekin, Aidoo ile Paulsen de stoper hattının öne çıkan oyuncuları.

Orta Saha

Arnor Smarason (29)
Dusan Jajic (19)
Elias Durmaz (17)
Fredrik Torsteinbo (26)
Gershon Koffie (26)
Jiloan Hamad (27)
Johan Persson (33)
Kennedy Bakircioglu (37)
Leo Bengtsson (19)
Serge-Junior Martinsson Ngouali (25)

FM efsanesi Kennedy Bakırcıoğlu hala oynuyor, bunu söyleyerek başlayayım. Sezon devam ederken ‘ya bu adam hala oynuyor mu?’ sorularını o kadar sık alıyorum ki, orta alanı değerlendirirken öncelikle bunu söyleyeyim dedim. Ngouali ve Koffie hamleleri orta alanın ortasına yüksek direnç katabilir. Koffie sık sık hazırlık döneminde 11’de oynadı. Partneri noktasında Kennedy Bakırcıoğlu ilk favori. 4-5-1 oynama ihtimalleri fazla olduğundan 3.bir orta alan oyuncusu daha yazmak gerekecek tahtaya. Bu 3.isim genç Jajic mi, yeni transfer Ngouali mi yoksa tecrübeli Persson mu olur bunu performanslar belirleyecek.

Forvet

Imad Khalili (30)
Pa Amat Dibba (30)
Romulo (26)

Romulo’dan geçtiğimiz sezon gayet iyi katkı aldı Hammarby. Dibba Sundsvall performansıyla zaten kendisini kanıtlamış bir isim. Norrköping ile gol krallığı yaşamış olan Khalili 3.alternatif ancak CV’sinde böyle bir detay bulunan bir ismin 3.alternatif olması dahi forvet hattının ‘kalitesini’ göstermeye yetiyordur diye düşünüyorum.

İdeal 11 (4-5-1)

Kristinsson, Saevarsson, Aidoo, Paulsen, Solheim, Smarason, Persson (Ngouali), Koffie, Bakırcıoğlu, Hamad, Dibba

Sezon Tahmini (9-12)

Aslında yazıyı okuyunca Hammarby’i üst sıralara daha yakın hissettiğim anlaşılabilir. Üst sıralar için çok güçlü adaylar var. Hammarby teknik kadrosuyla yeni diye sıfatlandırabileceğimiz bir takım. Hoca Michelsen ofansif bir oyun karakteri kazandırmaya çalışıyor takıma. Her ne kadar 4-5-1 sistemini tercih etseler de dediğim gibi takım savunmasını iyi yapamayan bir takımlar. Genellikle de iç sahada yoğun taraftar desteğiyle toplayacakları puanlar büyük önem arz edecek onlar için. İlk 8 içinde olmaları da şaşırtmaz fakat kesin olan şu ki bu sezon daha fazla hücum eden, daha fazla gol izleten bir Hammarby izleyeceğiz.

---

Örebro SK (1908)

Stadyum: Behrn Arena (Suni Çim – 12.645)

Teknik Adam: Alexander Axen (2014 Haziran ayından bu yana)

Şampiyonluklar: -

Transferler

Gelenler: Filip Rogic (AFC Eskilstuna), Johan Martensson (Helsingborgs IF), Yannis Mbombo (Standard Liege), Divine Naah (Manchester City), Damien Plessis (Maritimo), Kennedy Igboananike (Kulüpsüz)

Gidenler: Daniel Björnqvist (AFC Eskilstuna), Astrit Ajdarevic (AEK), Martin Broberg (Odds BK), Daniel Nordmark (Lidköpings FK), Robert Ahman Persson (Belenenses), Erik Moberg (Viborg FF), Carl Ekstrand Hamren (Västerås SK)



Bir hayli garip değişimler yaşadı Örebro. Plessis, Naah, Mbombo ve hatta Igboananike gibi son dönemde pek fazla forma şansı bulamayan ya da performansında düşüş olan isimler takıma katıldı. Takımın yıldızlarından Astrit Ajdarevic’in ayrılması önemli. Ayrıca tecrübeli Ahman Persson Portekiz’e, Moberg de Danimarka’ya gittiler. Takımı yakından tanıyan Axen’in soru işareti isimlerden nasıl verim alacağı takımın sezon performansını etkileyeceği kesin.

Kale

Anton Fagerström (26)
Douglas Bjäresten (19)
Oscar Jansson (27)

Rinne’nin takımdan ayrılmasından sonra kaleyi ‘kesin’ olarak devralan Oscar Jansson kaleyi kolay kolay başka bir isme devretmeyecektir. Zaten hazırlık maçlarında da birkaç maç hariç kalede hep o vardı.

Defans

Brendan Hines-Ike (23)
Damien Plessis (29)
Hjörtur Logi Valgardsson (29)
Martin Lorentzson (33)
Michael Almeback (29)
Patrik Haginge (32)
Sebastian Ring (22)

Hazırlık maçlarının hiçbirinde 11’de başlamadı yeni transfer Plessis. Axen’ın Hines-Ike ile Almeback stoper hattını kafasında tasarladığını gördük. Sezona da muhtemelen bu şekilde başlayacaktır fakat Ike’nin göstereceği olumsuz bir performansta kızağa çekilme ihtimali fazla. Almeback o bölgenin öncelikli ismi. Sağ bekte Lorentzson, sol bekte de Valgardsson formaya yakın isimler fakat özellikle sol bekte ara ara genç Ring’i de görme ihtimalimiz var.

Orta Saha

Divine Naah (21)
Alfred Ajdarevic (19)
Ferhad Ayaz (23)
Filip Rogic (24)
Johan Martensson (28)
Maic Sema (29)
Nahir Besara (26)

Farklı isimler üzerinde durabilir Axen özellikle kanat rotasyonunda. Ferhad, Sema, Rogic, Besara ve hatta forvetler içinde sayacağımız Omoh orta alanın kanatlarında forma giymeye aday olan isimler. Axen hazırlık maçlarında Besara’yı genellikle forvet hattının tamamlayıcısı olarak kullanmış olsa da, verimliliği arttırmak için farklı yollar izleyebilir.

Forvet

David Holm (20)
Jonathan Lundberg (20)
Kennedy Igboananike (28)
Michael Omoh (26)
Victor Sköld (28)
Yannis Mbombo Lokwa (23)

Bu isimler arasına yazmadık ama 2000 doğumlu Adam Bark’ın da sık sık hazırlık maçlarında şans bulduğunu, hatta skor katkısı da yaptığını belirteyim. U21 takımında da forma giymeye başlayan Bark profesyonel sözleşme imzalayıp bu rotasyona dahil olabilir. Mbombo ve Igboananike güzel hamleler fakat Axen’in öncelikli forvet ikilisi Besara ile Sköld olacaktır yüksek ihtimalle. Özellikle Sköld’ün burada kesik yeme ihtimali, performansıyla paralel olarak söz konusu olabilir.

İdeal 11 (4-4-2)

Jansson, Lorentzson, Almeback, Hines Ike, Valgardsson (Ring), Ferhad, Martensson, Gerzic, Sema (Omoh), Besara, Sköld

Sezon Tahmini (9-12)

Örebro da ligin keyif veren futbol oynayan takımlarından biri olmaya aday. Özellikle hücum bölgesindeki isimler bu anlamda umut verici. Savunmalarının da iyi olmadığı bir ortamda bol gollü maçlara fazlaca imza atabilirler. İlk 8 içine dahil olabilecek takımlardan biri de onlar.

---

Halmstad BK (1914)

Stadyum: Örjans vall (Doğal Çim – 15.500)

Teknik Adam: Jan Jönsson (2015 yılından bu yana)

Şampiyonluklar: 1976, 1979, 1997, 2000

Transferler

Gelenler: Nikolai Alho (Helsinki) Kosuke Kinoshita (FC 08 Homburg), Aboubakar Keita, Mads Roerslev Rasmussen (FC Kopenhag)

Gidenler: Stojan Lukic (Örgryte IS), Adrian Hallsö (IS Halmia), Kristoffer Fagercrantz (Kariyer sonu), Antonio Rojas (Kristianstad FC), David Struski Persson (Sözleşme sonu), Rasmus Wiedesheim-Paul (Landskrona BoIS)


Biraz beklenti, biraz da temennilerim var Halmstad ile alakalı. 1 yıllık aranın ardından yeniden yükseldiler Allsvenskan’a ama ne yükselme. Play-off maçında Helsingborg ile karşılaştılar. Evlerinde 1-1 berabere kaldılar, son anlarda buldukları golle. Rövanş ise tam bir hikaye. 82’de golü yiyip geriye düştüler, 87 ve 90’da gelen 2 golle maçı kazanıp Allsvenskan’a yükseldiler. O maçta 2 golü de aynı isim Mathisen attı, yaşı o zamanlar 20, stoper.

Takımın başında Jan Jönsson gibi bir tecrübe var fakat Halmstad genç bir takım. Ligin yaş ortalaması en düşük takımı konumundalar zaten. Genç ancak bir süredir beraber oynayan bu ekibin ligde alacağı her pozitif sonuçtan keyif alacağımı belirtip detaylara geçeyim.

Kale

Isak Pettersson (20)
Malkolm Nilsson (24)

Halmstad kalesinde yıllardır Lukic vardı. Maç dahi sektirmeyen tecrübeli eldiven bu sezon takımdan ayrılınca Halmstad’ın da yeni bir eldivene kaleyi teslim etmesi gerekiyordu. Elde iki isim var. Malkolm Nilsson Pettersson’dan daha tecrübeli fakat Halmstad’ın kaleci anlamında sezona soru işaretleriyle girdiğini söylemek pek hata olmaz.

Defans

Adnan Kojic (22)
Alexander Berntsson (21)
Andreas Bengtsson (21)
Fredrik Liverstam (29)
Jesper Westerberg (31)
Mads Roerslev (18)
Marcus Mathisen (21)
Marcus Johansson (24)

Westerberg ve Liverstam savunmanın en tecrübeli isimleri. Geriye kalan tüm isimler 20 yaş civarındalar. Ancak en başta da söylediğim gibi çoğu bir süredir birlikte oynuyor ve belli bir tecrübe seviyesine ulaştılar. Zaten Superettan’dan Allsvenskan’a yükselme başarısı gösteren de aynı ekip olduğundan başarabilecekleri noktasında belli bir fikre sahip olabiliriz.

Orta Saha

Aboubakar Keita (20)
Alexander Arvidsson (19)
Alexander Henningsson (27)
Gabriel Gudmundsson (18)
Ivo Pekalski (27)
Jonathan Svedberg (18)
Nikolai Alho (24)
Rebin Asaad (23)
Sead Haksabanovic (18)
Simon Silverholt (24)

18 yaşındaki Haksabanovic 15-16 yaşından bu yana dikkat çektiğim bir isim. Geçen sezon takım üst lig yarışının içindeyken 8 gol 7 asistlik katkı verdi. Allsvenskan seviyesinde yapacakları herkesin merak konusu. Helsinki’den gelen Alho da yine yeni transferler arasında en fazla dikkat çeken isim. Yine genç kadronun genç isimlerinden Gudmundsson’u da kenara not edelim. Geçtiğimiz sezon fazlaca şans bulan 99’lu oyuncunun bu yıl kenardan gelip vereceği katkılar dikkat çekebilir. Malmö geçmişi olan Pekalski orta alanın en tecrübelisi. Zaten isimlerin yanında yazan yaşlardan da kadronun ne denli geç olduğunu görebiliyorsunuz.

Forvet

Alexander Ruud Tveter (26)
Ardian Berisha (19)
Fredrik Olsson (32)
Kosuke Kinoshita (23)

En son 2008’de Allsvenskan seviyesinde futbol oynayan Fredik Olsson ile geçtiğimiz sezon Superettan’da 13 gol 7 asistlik performans sergileyen Tveter takımın en önemli gol silahları. Sezon öncesinde denemeye alınan Japon Kinoshita da bu bölge için alternatif yaratacak ki hazırlık dönemindeki performansıyla forma için göz kırptığını da söylemeliyim.

İdeal 11 (4-4-2)

Nilsson, Westerberg, Liverstam, Berntsson, Bengtsson (Kojic), Alho, Pekalski, Asaad (Mathisen), Haksabanovic, Tveter, Olsson

Sezon Tahmini (9-12)


En başta söylediğim gibi biraz beklenti biraz da temenni sıralama beklentim. Jens Gustafsson’un çalıştırdığı dönemden bu yana ayrı bir sempatim var Halmstad’a. O Gustafsson şimdilerde Norrköping'i çalıştırıyor, bunu da belirtmek lazım. Umarım eldeki gençler bir süredir devam eden pozitif performanslarını devam ettirirler de sezonu güzel bir konumda tamamlar Halmstad.

Yorumlar