Ana içeriğe atla

Allsvenskan Takım Değerlendirmeleri / 4



Gif Sundsvall (1903)

Stadyum: Norrporten Arena (Suni Çim – 8.500)

Teknik Adam: Joel Cedergren (2013 yılı başından bu yana)

Şampiyonluklar: -

Transferler

Gelenler: Samuel Aziz (Huddinge IF), David Myrestam (FK Haugesund), Kristinn Freyr Sigurdsson (Valur), Romain Gall (Nyköpings BIS), Linus Hallenius (Helsingborgs IF), William Eskelinen (Hammarby), Juho Pirttijoki (Helsingfors IFK), Jaudet Salih (IFK Haninge), Carlos Gracia (Valencia U23), David Batanero (Sabadell), Noah Sonko Sundberg (AIK)

Gidenler: Stefan Silva (US Palermo), Johan Eklund (IK Brage), Robin Tranberg (Dalkurd FF), Joel Enarsson, Jonathan Malmberg, Granit Buzuku (Sözleşme sonu), Stefan Ålander (Kariyer sonu), Robbin Sellin (IFK Mariehamn), Lloyd Saxton (Levanger FK)



Sundsvall vereceği katkılar soru işareti olan transferler yaptı. İspanya’dan gelen iki isim, alt lig ekiplerinden yapılan takviyeler sezon başlarken net ifadeler kullanabileceğimiz isimler değil. Sezon öncesi kampında hoca Cedergren 3-5-2 ve 5-3-2 sistemi üstünde durdu. Yeni sezonda da büyük ihtimalle bu sistem üzerinden ilerleyecekler.

Kale

Jonathan Malmberg (23)
Tommy Naurin (33)
William Eskelinen (21)

Naurin artık belli bir yaşa geldi. Sözleşmesi de sezon sonunda bitiyor zaten. Hazırlık döneminde sık sık 21 yaşındaki Eskelinen’i de gördük kalede. Bu sezon forma şansı bulursa kaleyi devralma ihtimali olduğunu söyleyebilirim.

Defans

Carlos Gracia (23)
David Myrestam (30)
Dennis Olsson (23)
Eric Björkander (21)
Eric Larsson (26)
Filip Tägtström (19)
Juho Pirttijoki (21)
Linus Sahlin (20)
Marcus Danielson (28)
Noah Sonko Sundberg (21)

Savunma hattına birçok hamle yaptı Sundsvall. AIK’ten Sundberg tekrardan kiralandı, eski oyuncuları Myrestam geri döndü. Finlandiya’dan Pirttijoki ile İspanya’dan Gracia’da bu bölgenin yeni isimleri. Yine alt yapıdan A takıma çıkarılan isimler de var. Az önce söylediğim gibi, 3’lü ve 5’li savunmayla göreceğiz onları. Oyuncu tercihleri noktasında öne çıkan isimler elbet var. İdeal kadroda belirteceğim bu isimleri.

Orta Saha

Amaro Bathijar (19)
Axel Uddström (18)
David Batanero (29)
Erik Granat (22)
Jaudet Salih (20)
Jonathan Morsay (20)
Kristinn Steindórsson (27)
Kristinn Freyr Sigurdsson (26)
Lars Krogh Gerson (27)
Romain Gall (22)
Sebastian Rajalakso (29)
Smajl Suljevic (23)

Orta alanın öncelikli isimleri aslında belli. Cedergren tecrübeli Gerson’un çevresini büyük ihtimalle yeni transfer Sigurdsson, Suljevic, Steindorsson ve Morsay gibi isimlerle dolduracak. Rajalakso’yu orta alan rotasyonunda yazdık ancak 3’lü ve 5’li savunmayı deneyecek olan takımda ara ara bu ismi winger back olarak görebiliriz. Rotasyondaki diğer isimlerin sezon içinde kadroya girmeleri performanslara paralel olacaktır.

Forvet

Linus Hallenius (28)
Peter Wilson (21)
Samuel Aziz (26)

Takımın en önemli gol ayağı 21 yaşındaki Wilson. Geçtiğimiz yıl beklenmedik bir çıkış yapan genç oyuncu, sezonu 6 golle tamamlamıştı. Biten sözleşmesi de sezon sonunda uzatıldı. Partneri Helsingborg’dan alınan tecrübeli Hallenius olacak sezon boyunca. Samuel Aziz de yeni transfer ancak kendisinin henüz lig seviyesinde olmaması ve yaşadığı sakatlıklar alternatif kısmında yer almasına neden olacaktır.

İdeal 11 (5-3-2)

Naurin, E.Larsson, Danielsson, Pirttijoki, Björkander (Gracia), Myrestam (D.Olsson), Gerson, Suljevic, Steindorsson, Wilson, Hallenius

Sezon Tahmini (12-16)

Çok umutlu değilim Sundsvall’dan. Geçtiğimiz yıl ara ara oynadıkları iyi futbolla dikkat çekmişlerdi ancak o anlar genelde genç golcü Wilson’un çıkış yaptığı döneme denk geldi. En başta dile getirdiğim gibi giden isimlerin yerini ‘muamma’ transferlerle doldurdular. Gol yollarında da eksikleri var. Zorlanabilirler hücumda.

---



Jönköpings Södra IF (1922)

Stadyum: Stadsparksvallen (Doğal Çim – 5.500)

Teknik Adam: Jimmy Thelin (2014 Nisan ayından bu yana)

Şampiyonluklar: -

Transferler

Gelenler: Evgeny Kobozev (Vaasan Palloseura), Alexander Jallow (IK Brage), Stefan Karlsson (Östersunds FK), Árni Vilhjálmsson (Lilleström SK), Christos Gravius (AIK)

Gidenler: Pär Ericsson (Kongsvinger IL), Sebastian Holmqvist, Tobias Nilsson (Sözleşme sonu), Viktor Rönneklev (Kariyer sonu), Damir Mehic (GAIS), Max Watson (Norrby IF), Liridon Silka (IFK Värnamo), Simon Dimitrijevic, Markus Tegebäck (Husqvarna FF), Moses Ogbu (IK Sirius)



Geçen sezon Malmö’den kiralanan Pawel Cibicki’nin bu sezon olmayışı Jönköpings’in en önemli handikabı. Geçtiğimiz sezon 10 gol 6 asistlik katkı vermişti ki sezonun son 5-6 haftasında sakatlığını nedeniyle oynamamıştı. Rönneklev futbolu bıraktı, as kaleci Mehic ve bir diğer forvet Ericsson da ayrıldılar. Her bölgeye güzel birer hamle geldi ancak kadro kalitesini arttıran onca takım arasında işleri çok kolay olmayacak.

Kale

Anton Cajtoft
Evgeni Kobozev
Francisco Marmolejo

Çok büyük ihtimalle yeni transfer Rus Kobozev’i göreceğiz kalede. Uzun süredir takımın bünyesinde bulunan Cajtoft onun yedeği olabilir. Ara ara hazırlık maçlarında süre alan İspanyol Marmolejo’nun da burada alternatif yaratma ihtimali var ancak dediğim gibi Kobozev’in ana eldiven olması kuvvetle muhtemel.

Defans

Alex Portillo (25)
Alexander Jallow (19)
Andre Calisir (27)
Joakim Karlsson (28)
Jonathan Tamimi-Syberg (23)
Stefan Karlsson (29)
Tom Siwe (30)

Sağ beke Stefan Karlsson’un transfer edilmesi sonrası oranın öncelikli ismi de belli oldu. Geçen sezon o bölgenin vazgeçilmezi olan Siwe’nin ise bu sezon daha ziyade sol bekte oynayacağını belirteyim. Hazırlık döneminde Siwe ile Tamimi sol bekte oynadılar ancak iki ismin de sağ ayaklı olduğunun altını çizmek lazım. Stoper tandeminde zorunlu bir durum olmadıkça Calisir ile Joakim Karlsson’u göreceğiz.

Orta Saha

Adam Fägerhag (19)
Christos Gravius (20)
Dzenis Kozica (24)
Fredric Fendrich (29)
Jesper Svensson (27)
Sergio Cala (27)
Stian Aasmundsen (28)
Tommy Thelin (34)
Robert Gojani (25)

Takımın orta alanda genellikle faydalanacağı isimler de belli. Fendrcih ve Gojani ön liberoda, Kozica, Smylie ve Thelin’de öndeki 3’lüde görev alacaklar genel olarak. Svensson, Aasmundsen ve kiralık olarak kadroya katılan Gravius bu isimlere alternatif yaratacaklar sezon boyunca. Zaten hazırlık sürecinde de ifade etmeye çalıştığımız tabloya paralel kadrolarla sahaya çıktı Jönköpings.

Forvet

Arni Vilhjalmsson (23)
Daryl Smylie (32)
Markus Tegebäck (20)

4-2-3-1 oynayacak takımın en önemli rolü Smylie’de. Hele hele Cibicki’nin olmayacağı bir sezonda Smylie’nin rolü çok daha fazla önem arz ediyor. Yeni transfer Vilhjalmsson hazırlık döneminde tekli forvet düzeninde forma giydi fakat performansına göre hoca Jimmy Thelin farklı arayışlara gidebilir. Eldeki kısıtlı hücum rotasyonu takımı en fazla zorlayacak durum gibi duruyor. Orta alandan bu bölgeye gelecek destek takımın genel performansını da fazlasıyla etkileyecek.

İdeal 11 (4-2-3-1)

Kobozev, Karlsson, Calisir, Karlsson, Siwe (Tamimi), Gojani, Fendrich, Kozica, Smylie, Thelin, Vilhjalmsson

Sezon Tahmini (12-16)

Büyük beklentilerde olmamalı Jönköpings taraftarları. Kısıtlı kadrolarıyla düşmeme savaşı vererek geçirecekler sezonu büyük bir sürpriz olmazsa. Gol yollarında sıkıntılar yaşayacakları bir sezon kuvvetle muhtemel. Özellikle evlerinde oynayacakları maçlarda toplayacakları puanlar kaderlerini belirleyecektir.

---


IK Sirius (1907)

Stadyum: Studenternas IP (Doğal Çim – 6.500)

Teknik Adam: Kim Bergstrand (2012 yılı başından bu yana)

Şampiyonluklar: -

Transferler

Gelenler: Daniel Jarl, Josh Wicks (AFC Eskilstuna), Philip Haglund (Hammarby), Diego Montiel (Dalkurd FF), Stefano Vecchia (IF Brommapojkarna), Johan Eiswohld (Ängelholms FF), Moses Ogbu (Jönköpings Södra)

Gidenler: Patrick Hopkins, Karim Fegrouch, Benny Lekström (Sözleşme sonu), Gustaf Thörn (Sandvikens IF)


Kim Bergstrand’ın görevi devraldığı 2011 yılı sonu, 2012 yılı başından bu yana çıkışta olan bir kulüp Sirius. Tarihlerinde 4.kez Allsvenskan’da mücadele edecekler bu sezon. Bergstrand 2.sezonunda takımı Superettan’a çıkarmıştı. İlk sezonunu 6, ikinci sezonunu 3.bitirip play-offla üst lige çıkamayan kulüp 3.denemesinde başarılı oldu ve Superettan şampiyonu olup Allsvenskan’ın yolunu tuttu.

Sezonun başlamasına 1 hafta kala soyunma odasındaki eşyaların çalınmasıyla sarsılan Sirius, transfer döneminde özellikle Haglund hamlesiyle dikkat çekti. Takımı çok yakından tanıyan Ogbu’nun dönüşü de onlar adına olumlu. Zaten uzun süredir birlikte oynayan bu ekibin Allsvenskan’daki en önemli artısı da bu yönü olacak.

Kale

Joshua Wicks (34)
Lukas Jonsson (25)

AFC United’tan alınan tecrübeli kaleci Joshua Wicks hazırlık döneminde hoca Bergstrand’ın öncelik verdiği isimdi. Geçen yıl 19 maçta görev alan Jonsson’dan eldivenleri alma ihtimali yüksek Wicks’in.

Defans

Daniel Jarl (25)
Gustav Thörn (20)
Jacob Bergman (21)
Jesper Arvidsson (32)
Johan Eiswohld (27)
Karl Larson (26)
Oscar Pehrsson (29)

Çok nadir 3’lü savunma deneyen ancak genelde 4’lü savunma düzeninde oynayan bir Sirius vardı sezon öncesinde. Pehrsson ile yeni transfer Eiswohld genellikle tandemde görev alan isimler oldular. Sağ bekte Larsson, sol bekte de lig tecrübesi üst düzey olan Arvidsson’u göreceğiz. Jarl, Bergman ve Thörn gerektiğinde forma giyecek olan isimler.

Orta Saha

Karvan Ahmadi (19)
Alexander Nilsson (27)
Andreas Eriksson (36)
Christer Gustafsson (30)
Diego Montiel (32)
Ian Sirelius (30)
Johan Andersson (22)
Moses Ogbu (26)
Niklas Busch Thor (31)
Oscar Kindlund (20)
Philip Haglund (30)
Stefano Vecchia Holmquist (22)
Kingsley Sarfo (22)

Gayet geniş bir orta alan rotasyonu var bakıldığında. Yetenekli genç Sarfo’nun Allsvenskan seviyesinde göstereceği performans herkesçe merak konusu. Çok büyük bir ihtimalle Bergstrand 2 ön liberoyu tercih edip önlerinde Sarfo’ya şans verecek. 4-2-3-1 düzenine eş düşüyor bu da. Zaman zaman 4-3-3 düzenine de dönebiliyor bu sistem. Sarfo’nun orta alandaki ‘yetenekli ayak’ rolünü arkadan Thor ile Gustafsson destekleyecekler. Kanatlarda ise Sirelius’un yeri garanti gibi ancak tersi kanatta oynayacak isim noktasında farklılık olabilir. Dinç bir Haglund’un tahtaya yazılacak ilk isim olması gerek fakat hazırlık döneminde pek takımla olamadığından o noktada net ifadeler kullanamıyorum.

Forvet

Ante Björkebaum (29)
Dragan Kapcevic (32)

Orta alan rotasyonunda gösterdiğimiz Ogbu forvet hattında görev alması en kuvvetli isim. Kapsevic & Björkebaum forvet rotasyonu gayet yetersiz. Bu bölgeye özellikel Sarfo ve Sirelius’un vereceği katkı büyük önem arz ediyor. Zaman zaman Vecchia’nın da bu bölgeye kaydırılması muhtemeldir. Brommapojkarna zamanında da kendisini bu bölgede görmüştük. Sürpriz skorlara da gebe eldeki Sirius kadrosu fakat genel tabloda 10.sıranın yukarılarına çıkmaları pek kolay değil gibi.

İdeal 11 (4-2-3-1)

Wicks, Larsson, Eishwold, Pehrsson, Arvidsson, Thor, Gusttafsson, Sirelius, Sarfo, Haglund (Vecchia), Ogbu
  
Sezon Tahmini (12-16)

Stoper hattı harici bir süredir birlikte oynayan ekip göreceğiz sahada. Allsvenskan seviyesinde Bergstrand’ın aynı çıkışı devam ettirip ettiremeyeceği merak konusu ancak eldeki kadronun çok da umut verdiğini düşünmüyorum. Bireysel bazı yeteneklerin profili heyecanlandırıyor olsa da genel tablo pek iyi değil.

---


AFC Eskilstuna

Stadyum: Tunavallen (Suni Çim – 6.000)

Teknik Adam: Pelle Olsson (Yeni)

Şampiyonluklar: -

Transferler

Gelenler: Daniel Björnqvist (Örebro SK), Gustav Jarl (Assyriska FF), Anel Raskaj (Sandnes Ulf), Tim Erlandsson (Nottingham Forest), Ludvig Öhman (Nagoya Grampus), Thomas Piermayr, Alireza Haghighi (Kulüpsüz), Thomas Ulimwengu (TP Mazembe), Mauricio Albornoz (GIF Sundsvall), Emmanuel Frimpong (Arsenal Tula), Alexander Michel (Syrianska FC), Zurab Tsiskaridze (FK Teplice), Simon Alexandersson (Atvidabergs FF),

Gidenler: Josh Wicks, Daniel Jarl (IK Sirius), Carlos Gaete Moggia, Denis Viana Da Silva, John Mensah, Tristan Bowen, Soufiane Laghmouchi, Isa Demir (Sözleşme sonu), Abdul Razak (IFK Göteborg), Filip Rogic (Örebro SK), Erik Figueroa (IF Brommapojkarna), André Österholm (Coruxo FC), Davor Blazevic (Assyriska FF)


Yeni bir kulüp, yeni bir takım, yeni bir saha, yeni bir hoca. 2012 yılında Vasby isim değişikliği yaşayıp Athletic FC oldu. 2016 yılında Eskilstuna bölgesiyle iş birliği içine giren kulüp, takımı da bu şehre taşıma kararı aldı. Tam bu yıl Superettan’dan Allsvenskan’a yükselme başarısı gösterilince de her şeye ‘yeni’ bir sayfa açıldı ve kulüp yeni ismi AFC Eskilstuna’yı aldı.

Biraz karışık gelebilir ama AFC’nin durumu bu. Vasby-AFC United-AFC Eskilstuna serüveninin Allsvenskan macerası nasıl geçer bilinmez ancak lige renk katma potansiyellerinin bir hayli fazla olduğu kesin. Tarihlerinde ilk kez en üst lig seviyesinde mücadele verecekler. Yaşanan bu değişime bölge bölge bakalım.

Kale

Alireza Haghighi (29)
Cem Alpek (20)
Tim Erlandsson (21)

Erlandsson ve Haghighi kaleye yapılan yeni transferler. Özellikle Erlandsson’un kiralanması dikkat çekici. Halmstad alt yapısından yetişen genç kaleci İngiltere’nin yolunu tutmuştu. Henüz oralarda pek görev alamadı ancak kumaşı ve kalitesi belli bir isim.İranlı yeni transfer Haghighi de bu bölge için önemli adaylardan birisi ancak hazırlık döneminde genellikle Erlandsson’un kalede olduğunu belirtelim.

Defans

Alexander Michel (25)
Bun-Dawda Sowe (21)
Daniel Björnquist (28)
Gustav Jarl (22)
Jernade Meade (25)
Ludvig Öhman (26)
Michel Dado Termanini (19)
Robert Åstedt (21)
Zurab Tsiskaridze (31)

Savunma hattı baştan kuruldu adeta AFC’nin. Öhman, Alexander Michel ve Björnqvist belli tecrübe ve lig seviyesine ulaşmış oyuncular. Zaten sezon öncesinde bu 3’lü çoğunlukla bir arada görev aldılar maçlarda. Teknik adam Olsson’un bu kadar yeni oyuncuyu sık sık bir arada oynatma amacı da birlikte hareket olgusunu en azından biraz olsun oturtturmak. Orta alan rotasyonunda göstereceğimiz Mauricio Albornoz’un da stoper için rotasyon oluşturacağını söyleyelim. Savunmayı tamamlayacak isim ise İngiliz Meade olacak büyük bir aksilik olmazsa.

Orta Saha

Aaron Zahui Bazoukou (21)
Amadou Kalabane (21)
Anel Raskaj (28)
Emmanuel Frimpong (25)
Ferid Ali (25)
Mauricio Albornoz (29)
Rinor Nushi (21)
Thomas Piermayr (28)
Omar Eddahri (27)

Abdul Razak ve Rogic’i gönderen takım bu bölgeye de transfer hamleleri yaptı. Özellikle Arsenal geçmişi olan Frimpong en dikkat çekici transferleri. Albornoz ve Piermayr da bu bölgenin yeni isimleri. Hoca genel olarak kaptan Eddahri-Frimpong-Rashkaj üçlüsüne öncelik verdi bu bölgede. Albornoz’un stoper olma durumuna göre onun da oynama şansı yüksek fakat Piemaryve diğer alternatiflerin de zaman zaman şans bulacağını söyleyebiliriz.

Forvet

Chidi Dauda Omeje (27)
Haris Cirak (22)
Mohamed Buya Turay (22)
Simon Alexandersson (25)
Thomas Ulimwengu (24)
Sasa Matic (24)

Alexandersson transferin son gününde takıma katıldı. Geçen sezon 10 gol 7 asistlik katkı veren Turay ve 10 gol 6 asistlik katkı veren Omeje bu bölgenin öncelikli isimleri. Matic ve Alexandersson’un ise rotasyonda ilk akla gelebilecek isimler olacağını söyleyebilirim ki ara ara kaptan Eddahri de bu bölgede şans alabilir. Takımın en tehlikeli bölgelerinden birisi zaten forvet hattı.

İdeal 11 (4-4-2)

Erlandsson, Björnqvist, Öhman, Michel, Meade, Eddahri, Rashkaj, Frimpong (Albornoz), Piermayr (Nushi), Turay, Omeje

Sezon Tahmini (12-16)


Östersunds’un yapılanmasına benzer bir yapılanması var AFC’nin. Yakın zamanda Gefle ve Djurgarden’I çalıştıran Olsson gibi bir tecrübeye emanet ediildiler. En başta söylediğim gibi her şeyleri yeni. İsimlerinden, şehirlerine, stadyumlarına, hocalarından, kadrolarına. Özellikle ofansif anlamda fazlasıyla umutluyum onlardan ancak böylesi yeni bir ekibin ilk sezonunda neler yapabileceğini kestirmek güç. Ekstra bir performans gösterirlerse sempatik takım sıfatını kazanabilirler.

Yorumlar